VASK UNDERTØYET DITT RIKTIG

Skikkelig undertøy fortjener å bli tatt skikkelig vare på. Hvordan du vasker undertøyet ditt har mye å si for hvordan og hvor lenge det holder seg.

 

Når du investerer i fint og behagelig undertøy vil du helst at det skal holde seg slik så lenge som mulig. Om du erfarer at BHene dine blir slappe eller grå kan det være fordi du vasker de feil. Så her er en rekke tips til hvordan du bør vaske undertøyet ditt for at det skal holde seg fint. Du finner en oppsummering nederst på siden.

1, HÅNDVASK ELLER VASKEMASKIN
Du kan helt trygt vaske BHer og annet undertøy i vaskemaskin, men det er viktig at du bruker vaskepose og ikke fyller opp hele vaskemaskinen. Faktisk kan det være bedre å bruke vaskemaskin enn å vaske for hånd. Vaskemaskina vil kunne skylle ut såperester på en mye mer skånsom måte enn om du selv står og vrir og vender på BHene dine under rennende vann for å få ut all såpa. Det er viktig å bruke såpe for å få ut bakterier som samler seg opp ved bruk, men det er også viktig å bli kvitt all såpa, så den ikke blir liggende igjen og tære på stoffet.

Bruk et lettstelt program på maskina som bruker lite vann, så sparer du både undertøyet og miljøet.

vaskeposer

Vaskeposer gjør det enklere å separere plaggene du har i maskina. Selv om du ikke burde stappe maskina full, kan du passe på å vaske andre plagg du har som ikke trenger å vaskes så hardt, for eksempel strømpebukser og bluser. Ved å bruke vaskeposer unngår du at BH-hektene river opp andre plagg i maskina eller at strømpebuksene knyter seg som spagetti mellom andre plagg. En enda viktigere grunn til å bruke vaskepose rundt BHene dine er at den beskytter vaskemaskina di fra spilene. Hvis du skulle være uheldig og en av spilene punkterer BHen, blir det et svært dyrt uhell om spila setter seg fast i maskina og ødelegger den i samme slengen.

Grunnen til at du ikke skal fylle maskina full av klær er for å unngå mye vekt på BHene, da dette kan slite på fasongen på koppene og knekke spilene.


EKSTRATIPS: Når du putter BHen din i en vaskepuse er det lurt å brette koppene inni hverandre, med innsiden ut. Da skåner du det ytterste stoffet mer, så farger og blonder holder seg fine enda lenger.


i-vaskepose

2, TEMPERATUR
Det meste av undertøy skal vaskes på 30°C. Vaskemidler og stoffer har blitt utviklet og oppdatert så mye over tid, at man trenger ikke å være redd for at det ikke blir reint av å bruke lav temperatur. Høy temperatur er ikke nødvendig for å holde undertøy rent, og kan dessuten ødelegge undertøyet ved å tære ned stretchen, plastikken i spilene og eventuelle silikonkanter kan smelte, og blonder rakner.

Bomull kan vaskes på 60°C, men dette er heller ikke nødvendigvis nødvendig.

3, VASKEMIDLER
For at undertøyet skal holde seg fint bør du bruke ei mild såpe, som helst er laget for plagg i ull/silke. Bruk aldri skyllemiddel/tøymykner på plagg med stretch – dette gjelder også bl.a. bukser og hold-in produkter, i tillegg til BHer. Skyllemiddel ødelegger stretch, og BHen din vil miste fastheten og vil derfor ikke støtte deg like godt lenger. Vil du at undertøyet ditt skal ha en frisk duft vil jeg heller anbefale å kjøpe eller lage en duftpose å ha i undertøyskuffen.

Det kan virke logisk å tenke at man skal bruke hvitvaskemiddel på hvite BHer og truser, men hvis du vil at undertøyet ditt skal holde seg hvitt er det veldig viktig å ikke gjøre dette. Undertøy er faktisk farga hvitt, det vil si at hvis du bruker blekemiddel eller hvitvaskemiddel på dette tøyet vil det ta bort den hvite fargen, og du vil sitte igjen med grått og misfarget undertøy.  Det er faktisk nesten bare bomull blekemiddel vil fungere som det skal på.

4, TØRKETROMMEL
IKKE gjør det, punktum. Spiler, blonder og stretch vil smelte, og BHen vil miste fasongen. Med mindre du trenger en unnskyldning for å bli kvitt BHen din og kjøpe deg en ny, hold den langt unna tørketrommelen.

5, TØRKING
Heng undertøyet på et tørkestativ slik du vil at den skal se ut når den er tørr. Altså, vreng den riktig vei, hvis du bretta den med innsiden ut da du tok den i vaskemaskina; rett ut stroppene så de ikke henger i en krøll; og rett ut koppene eller eventuelle blonder som stikker fram på BHen, hvis de har bretta seg under vask

torking

Alternativt kan du henge de horisontalt på siden av tørkestativet.

torking2

Unngå også å tørke undertøyet ute i sola. Stoffene undertøy er laget av er ikke UV-beskytta, og vil derfor falme hvis det ligger i sola i lengre perioder.

OPPSUMMERING
Brett BHene dine med innsiden ut og legg de i en vaskepose. Bruk et lettsteltprogram på vaskemaskina og 30°C. Ikke overfyll maskina. Bruk ei mildsåpe laget for ull/silke, bruk aldri blekemiddel/hvitvaskemiddel eller skyllemiddel/tøymykner. Putt aldri undertøy i tørketrommel, men brett de pent ut og heng de på tørkestativ.


EKSTRATIPS: Svette tærer også på klær/stoffer. Hvis du har blitt svett, men ikke har planer om å vaske klær samme dag, kan det være lurt å skylle undertøyet ditt i vann, for å få bort litt av svetta. Dette gjør jeg ofte med sports-BHene mine når jeg kommer seint hjem fra trening.


Jeg håper dette er til hjelp. Lykke til med klesvasken!

Reklamer

En kommentar om “VASK UNDERTØYET DITT RIKTIG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s